Maak kennis met Tog Chöd

Tog Chöd

krachtige techniek voor innerlijke transformatie

Tog Chöd is een dynamische techniek om de geest te trainen, negatieve gedachten te verminderen en in het moment te komen. Het is een combinatie van lichaamsposities, bewegingen, mantra’s en visualisaties, waarmee je je angsten en verwachtingen leert controleren. Daardoor ga je je gelukkiger en gezonder voelen.

Meditatie met zwaarddans

 

De techniek werd ontwikkeld door Tulku Lobsang Rinpoche. Hij ondervond dat westerse mensen er vaak moeite mee hebben om al zittend te mediteren. Op basis van de Yamadans – een heilige monnikendans – en de geheime Kalachakra-oefeningen creëerde hij daarom deze zwaarddans.

 

Tog Chöd vindt zijn wortels in de boeddhistische stroming Father Tantrayana, die zich focust op het mentale, het denken en de mannelijke energie. Het doel ervan is om ruimte te creëren en de geest helder te maken.

Wat doet Tog Chöd voor je lichaam en geest?

 

 • Tog Chöd brengt je in het huidige moment
 • het stopt overmatig denken en negatieve gedachten
 • het maakt je geest leeg en helder
 • het vermindert angsten en verwachtingen
 • het transformeert negatieve emoties naar positieve gevoelens zoals liefde en mededogen
 • het stimuleert en traint je lichaam op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

Tog Chöd zuivert je van negatieve gedachten

 

Tog betekent gedachte en verwijst naar de gedachten die aanleiding geven tot negatieve emoties, zoals onwetendheid, angst, kwaadheid, ego, trots en jaloezie.

 

Chöd betekent doorsnijden, bevrijden, door je illusies, angsten en verwachtingen heen snijden.

 

Het zwaard van deze dans staat dan ook symbool voor liefde en innerlijke wijsheid. Hoe meer je het zwaard respecteert, hoe beter het je zal helpen. Hoe meer kracht je aan het zwaard geeft, hoe meer kracht het heeft om je gedachten te zuiveren en hoe groter je innerlijke kracht zal worden.

 

Het is een methode om je te veranderen en je hart te openen. Door meditatie te combineren met bewegingen, kom je tot een innerlijke transformatie. Met sierlijke bewegingen ga je het gevecht aan met je enige vijand: je eigen gedachten en negatieve emoties. Zo wordt het rustig in je hoofd en kom je rechtstreeks in het nu. Je krijgt bovendien meer zelfvertrouwen en een grotere innerlijke kracht.

Vind de stilte en vrede in jezelf

 

Om rust te vinden in jezelf is het belangrijk je eigen gevoelens te transformeren in plaats van te proberen de ander te veranderen. Buiten jezelf is er immers geen vijand. Helder denken lukt pas als je in het nu leeft, het huidige moment. Denken over het verleden en de toekomst en luiheid zijn obstakels om in het moment te zijn. Wat in het verleden is gebeurd wekt vaak angst op, nadenken over de toekomst creëert bepaalde verwachtingen. Om je luiheid te overwinnen en de moed te hebben om te beslissen, moet je dapper zijn. Wanneer we beslissen, vinden we immers stilte en vrede in onszelf.

Past is demon - future is enemy

Tulku Lobsang Rinpoche

De voordelen van Tog Chöd

 • Meer zelfvertrouwen
 • Meer zelfrespect
 • Grotere innerlijke kracht
 • Bewustwording

 • Zelfrealisatie
 • Kalme en heldere geest
 • Betere concentratie en focus
 • De kracht om beslissingen te nemen

 • Makkelijker relaxen
 • Makkelijker naar de stilte gaan
 • In het huidige moment blijven

Tog Chöd oefeningen: de vrije vorm als doel

 

We starten met Tog Chöd 1, de voorbereidende oefening waarbij je een innerlijke strijd voert om je negatieve emoties – het vergif van onwetendheid, kwaadheid en gehechtheid – te vernietigen.

 

Tog 2 & 3 is de algemene oefening: hier ga je je gedachten wegsnijden en je ego vernietigen, om van jezelf te winnen. Vrijheid is het doel van Tog Chöd, vrij van jezelf, vrij van je verkeerde zienswijze. Deze oefening gaat dieper en maakt je geest rustig. Je beoefent de zwaarddans op het ritme van de vijf elementen – aarde, water, vuur, wind en ruimte – en zuivert zo je lichaam en geest.

 

Het doel van deze oefening is de vrije vorm. Het lichaam is de deur om de geest te bereiken. Als je lichaam vrij is van vorm dan is je geest vrij van gedachten. Wanneer het stil is in je hoofd kan je je beter focussen en in het moment zijn. Het vergroot je zelfvertrouwen en je vertrouwen in het leven. Je transformeert je lichaam op fysiek en energetisch vlak, je wordt kalmer en bent beter bestand tegen de stresserende en uitdagende wereld.